Wespen

Wespenbestrijding ? Smits Ongediertebestrijding is binnen een paar uur bij u  en komt overal in de Bommelerwaard

06 20436919

U mag op zondag bellen

Als u een nest in of rond uw huis vindt, moet u nooit proberen het zelf te behandelen of te verwijderen.   Er is gewoon een te groot risico om door tientallen of zelfs honderden wespen tegelijk aangevallen te worden, wat ernstig lichamelijk letsel kan veroorzaken of zelfs de dood!
De beste optie voor het verwijderen van een wespennest is altijd contact opnemen met een ervaren wespenbestrijder

Hoewel wespen heel nuttig zijn omdat ze onnoemelijk veel insecten wegvangen, zijn ze vaak een echte overlast wanneer ze in onze persoonlijke leefruimte komen. Wespen steken meestal niet zomaar, er moet een “oorzaak” aan vooraf gaan, maar dat betekent niet dat ze een welkome aanblik zijn op een etentje in de achtertuin.

Wespennesten zijn vaak niet zichtbaar omdat wespen hun nest bouwen onder daken, in de grond of in spouwmuren. Het enige wat je kunt zien is het af en aan vliegen van wespen door een gaatje of spleet ergens in de grond of muur. De wespen zelf zijn echter wel vaak zichtbaar en ook vervelend. Wanneer je het wespennest hebt gevonden is het verstandig een professional in te schakelen, zelf aan een wespen nest rommelen is gevaarlijk!

Informatie over wespen

De cyclus van een wespennest begint in het najaar, wanneer nieuwe koninginnen bevrucht worden. In de winter sterven alle wespen, met uitzondering van de nieuwe koninginnen. In het voorjaar begint iedere koningin een eigen nest te bouwen. Ze begint het nest met een beperkt aantal raten, waar ze gevangen insecten naartoe brengt. Dat kunnen vliegen en muggen zijn, maar ook rupsen en spinnen. Deze beestjes heeft ze met haar gif verlamd.

Vervolgens legt de koningin een eitje in haar prooi. Wanneer de larve uit het ei komt, eet deze de prooi op. Deze eerste groep larven wordt gevoed door de koningin zelf. Zij zullen uitgroeien tot de eerste groep werksters in dit nest. Wespennesten van sociale wespen worden gemaakt van een soort papier. De wespen kauwen hout kapot, vermengen dit met speeksel en er ontstaat een soort van papier maché.

De werksters gaan vervolgens voor de koningin verder aan het nest bouwen, en voorzien de raten van prooi. De koningin gaat verder met het leggen van eitjes. Dit gaat de hele zomer zo door. De larven scheiden een zoete vloeistof uit die opgegeten wordt door de werksters. Dit moedigt hen aan om meer voedsel naar de larven te brengen. Tegen het einde van de zomer wordt er met een hogere frequentie en in een grotere hoeveelheid prooi naar de nieuwe larven gebracht, waardoor er genetisch iets getriggerd wordt wat de kans op het ontstaan van nieuwe koninginnen vergroot.

Op dit moment scheiden de larven geen zoete vloeistof meer uit, waardoor de wespen elders zoetigheid moeten zoeken. Dit kan in de vorm van bloemen, maar ook als jij gezellig in de tuin een maaltijd nuttigt. Voor mannetjes is overigens geen grote rol weggelegd. De darren komen voort uit onbevruchte eitjes van de koningin. Zij bevruchten in het najaar nieuwe koninginnen, waarna ze zelf doodgaan.

Mannetjes bouwen niet mee aan het wespennest, voeden geen wespenlarven en kunnen het nest of zichzelf ook niet verdedigen omdat ze geen angel en gifklieren hebben. Voor solitaire wespen ziet het verloop van een jaar er vergelijkbaar uit. Alleen bouwen deze wespen hun eigen, kleine nest en leven ze niet met duizenden wespen samen. Soms maken ze hun nest uit papier, maar soms ook in de grond of in kleine holle ruimtes

Wespennest : achter boeiboord | in muur | dakrand | aan dakkapel |in de spouwmuur | onder dakpannen | in de grond | in een boom| Bommelerwaard

Terug

Bel ons