Ratten

Rattenjager

Voor ongediertebestrijdingsbedrijven die de mogelijkheid willen behouden om rodenticiden (ratten-muizengif) te gebruiken is het per 1 januari 2023 verplicht zich te laten certificeren voor IPM Knaagdierbeheersing 2023 ( Integrated Pest Management).

Met ingang van 2023 geldt voor de beheersing van ratten en muizen een zogeheten integrale aanpak. Bij Integrated Pest Management (IPM) worden eerst alle beschikbare preventieve en niet-chemische maatregelen ingezet. Als allerlaatste stap kan een beroep op chemische middelen worden gedaan. Deze integrale aanpak mag alleen door erkende bedrijven worden uitgevoerd. Dit zijn bedrijven die onafhankelijk zijn getoetst. 

Smits Ongediertebestrijding is getoetst en gecertificeerd.

Ratten zorgen steeds vaker voor overlast in Nederland. De knaagdieren verspreiden ziektes en beschadigen gebouwen. Voorkomen is makkelijk, ratten bestrijden is moeilijk Ratten komen af op warmte en voedsel. In de bebouwde omgeving zitten ratten vaak in kruipruimten, parken en riolen. Aan de uitwerpselen kun je zien of je last hebt van ratten. Uitwerpselen van ratten zijn tot 2 cm lang en 0,5 cm dik zijn en je vind ze vaak in hoopjes aan elkaar geplakt. Op plekken waar ratten veel lopen, laten ze een vettige laag achter die buiksmeer wordt genoemd.

Ratten komen af op warmte en voedsel. In de bebouwde omgeving zitten ratten vaak in kruipruimten, parken en riolen. In Nederland staat de bruine rat al heel lang bekend als plaagdier. De laatste jaren veroorzaakt de uitheemse zwarte rat steeds meer overlast.

Als je ratten in je huis hebt kan je het beste een professional inschakelen, die probeert het namelijk eerst met weringsmaatregelen en met vallen en klemmen en plaatst die correct, zodat de dieren niet nodeloos lijden. Als laatste redmiddel wordt er pas rodenticide ingezet Als je zelf met vallen en klemmen in de weer gaat is er een redelijke kans dat je de val verkeerd neerzet, met onnodig lijden van de rat tot gevolg. Bij een plaag is meestal sowieso een professionele ongediertebestrijder nodig omdat ratten vaak bij meer mensen in de buurt overlast bezorgen.

Ratten hebben maar een klein gaatje nodig om binnen te komen. Bruine ratten verplaatsen zich ook via (defecte) riolen, putjes en regenpijpen. Aan de uitwerpselen kun je zien of je last hebt van  ratten. Uitwerpselen van ratten zijn tot 2 cm lang en 0,5 cm dik zijn en je vind ze vaak in hoopjes aan elkaar geplakt. Op plekken waar ratten veel lopen, laten ze een vettige laag achter die buiksmeer wordt genoemd. Als je al overlast hebt van ratten is het meestal niet afdoende om de aantrekkingsbron zoals aangevreten dierenvoer te verwijderen.

Misschien hebben ratten zich op jouw terrein of dat van je buren genesteld en veroorzaken ze ook overlast bij anderen. Alleen erkende plaagdierbestrijders mogen ratten met gif doden. Dit is om te voorkomen dat ratten resistent voor gif worden, waardoor het steeds moeilijker wordt om ze te bestrijden. En om te voorkomen dat het gif in de bodem komt, en nuttige of beschermde dieren, zoals roofvogels, de dupe worden van het gif.

De bruine rat is de meest voorkomende rat. Uiterlijk: Rug meestal grijsbruin, buik lichter. Stevige bouw, vrij stompe snuit, oren zichtbaar, indien naar voren geklapt tot achter het oog dikke vrijwel kale staat, korter dan het lichaam( 17-23 cm) Volwassen 22-30 cm lang, gewicht maximaal 500 gram

De zwarte rat komt in bepaalde delen van het land voor. De zwarte rat is zeer slim. Uiterlijk: rug en buik blauwgrijs tot zwart: kleurvariƫteiten komen voor. Slank, spitse , snuit, met grote kraalogen en grote oren ( komen over de ogen indien ze naar voren gevouwen zijn. Lange dunne staart, langer als het lichaam( 17-25 cm). Knaagsporen, vernieling van emballage, isolatiemateriaal.

Terug

Bel ons