Muizen

Soms kun je horen dat er muizen in huis zijn, je kunt er wakker van liggen. Maar je kunt het ook zien aan muizenkeutels en aangevreten voedselverpakkingen. De keutels van een halve centimeter herken je aan de langwerpige, spitse vorm en de donkere kleur. Een paar muizen kunnen makkelijk een plaag worden, doordat ze zich zo snel voortplanten.  Muizen zorgen voor overlast. Zij knagen door verpakkingen heen, kunnen met uitwerpselen en urine eten vervuilen en ziektekiemen verspreiden.

Huismuizen zijn voornamelijk ‘s nachts actief. Ze maken een rond hol in de grond, dat met een ingang is verbonden met een nestkamer, die op twintig centimeter diepte ligt. Soms leggen ze ook voedselvoorraden aan, in heuveltjes tot wel 50 centimeter hoog. In gebouwen leven ze onder de vloer of tussen opgeslagen artikelen.

De huismuis kan zich razendsnel voortplanten als de omstandigheden gunstig zijn. Hij kan zich het gehele jaar door voortplanten, meerdere nesten krijgen met grote worpen en jongen zijn al na enkele weken geslachtsrijp. De draagtijd is 19 tot 21 dagen.

Huismuizen hebben een zachte, bruingrijze vacht die op de buik iets lichter is dan op de rug. Ze hebben grote ogen en oren,. Ook heeft de huismuis een karakteristieke muffe geur. De geringde, geschubde staart is ongeveer even lang als de muis zelf. Een volwassen huismuis heeft een kop-romplengte van 7-10 cm, een staartlengte van 6-10 cm en een lichaamsgewicht van 10 tot 45 gram. Vrouwtjes zijn meestal zwaarder dan mannetjes. Huismuizen zijn echte alleseters .

Ze hebben een voorkeur voor granen, zaden, noten, wortelen en insecten, larven  en wormen, maar bij gebrek aan beter voedsel kunnen ze ook papier of zelfs zeep en lijm eten. Per dag eten ze zo’n 3,5 gram. Huismuizen kunnen overleven zonder water te drinken, zolang het voedsel dat ze eten voor minstens 15 procent uit water bestaat.

Smits Ongediertebestrijding helpt snel en discreet 

Terug

Bel ons