Eiken processierups

Nu is het de tijd om oude nesten te verwijderen, de haartjes van deze nesten kunnen nog 7 jaar last veroorzaken. Schakel Smits Ongediertebestrijding 0620436919 in om u te helpen. zolang de bomen nog niet goed in de bladeren zitten zijn de nesten te zien

Afgelopen zomer heeft een extreem aantal mensen last gehad van de eikenprocessierups. De piek is nog nooit zo groot geweest als dit jaar. Er waren dit jaar veel meer rupsen; hun brandharen veroorzaken de problemen. Veel gemeenten en ook particulieren hebben de rupsen laten weghalen, waardoor er dit jaar wat minder vlinders waren. Maar de bestrijdingsdiensten konden het werk niet aan, dus worden volgend jaar opnieuw problemen verwacht.

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Op een groot aantal eikenbomen in vrijwel geheel Nederland kan men in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen aantreffen. Dit kan serieuze overlast veroorzaken. Deze rupsen gaan ‘s nachts groepsgewijs (in processie) op zoek naar voedsel (eikenbladeren), vandaar de naam eikenprocessierups.

De eikenprocessierups (Thaumetopoea processionea) is een nachtvlinder uit de familie van de processievlinders. In Europa komen zeven verschillende soorten voor, maar in Nederland momenteel alleen nog de eikenprocessierups. Deze is gespecialiseerd in (voornamelijk zomer)eiken en eet verder nauwelijks van andere boomsoorten. De processierupsen danken hun naam aan het gedrag van de rupsen: die lopen als in een processie achter elkaar aan. De rupsen hebben acht verschillende vervellingsstadia. Als jonge rups zijn ze ongevaarlijk, maar na de vierde vervelling krijgen ze brandharen, en dat is waarvan de meeste mensen de eikenprocessierups kennen. Deze minuscule brandharen zorgen bij aanraking voor jeuk en bij inademing kun je last krijgen van je neus of luchtwegen. Bij sommige mensen kunnen allergische reacties optreden die verschillen per persoon.

De nesten van de eikenprocessierups zijn vanaf de grond nauwelijks zichtbaar. En ook oude nesten kunnen nog steeds klachten veroorzaken. Hoewel u de insecten nog niet kunt waarnemen kunt u wel voorkomen dat deze in uw eik terecht komen. Laat daarom maart, begin april uw boom preventief behandelen met een daarvoor bestemd biologisch middel, om zo min mogelijk andere insecten te vernietigen. Dat gebeurd wel met stofzuigen of branden .

Neem contact met ons op: Smits Ongediertebestrijding 0620436919

Bel ons