Informatie ratten

Ratten overlast buiten, in een loods of boerenbedrijf? Voor veel overlast hebben wij een manier om zonder biocide snel de overlast te beperken. Soms meer dan 20 ratten in een paar uur. Ratten zorgen steeds vaker voor overlast in Nederland. De knaagdieren verspreiden ziektes en beschadigen gebouwen. Voorkomen is makkelijk, ratten bestrijden is moeilijk .Ratten komen af op warmte en voedsel. In de bebouwde omgeving zitten ratten vaak in kruipruimten, parken en riolen. Aan de uitwerpselen kun je zien of je last hebt van ratten. Uitwerpselen van ratten zijn tot 2 cm lang en 0,5 cm dik zijn en je vind ze vaak in hoopjes aan elkaar geplakt. Op plekken waar ratten veel lopen, laten ze een vettige laag achter die buiksmeer wordt genoemd.

Smits Ongediertebestrijding heeft alleen gecertificeerde medewerkers in dienst die die van de nieuwste regelgeving op de hoogte zijn. Bel 0620436919 en er komt zo snel mogelijk iemand bij u langs voor een inspectie en om te kijken wat voor weringsmaatregelen er genomen kunnen worden.

Ratten komen af op warmte en voedsel. In de bebouwde omgeving zitten ratten vaak in kruipruimten, parken en riolen. In Nederland staat de bruine rat al heel lang bekend als plaagdier. De laatste jaren veroorzaakt de uitheemse zwarte rat steeds meer overlast.

Als je ratten in je huis hebt kan je het beste een professional inschakelen, die probeert het namelijk eerst met preventieve maatregelen, en begint dan pas met vallen en klemmen (de milieuvriendelijkste optie) en plaatst die correct, zodat de dieren niet nodeloos lijden. Als laatste redmiddel wordt er pas rodenticide ingezet Als je zelf met vallen en klemmen in de weer gaat is er een redelijke kans dat je de val verkeerd neerzet, met onnodig lijden van de rat tot gevolg. Bij een plaag is meestal sowieso een professionele ongediertebestrijder nodig omdat ratten vaak bij meer mensen in de buurt overlast bezorgen. Ratten hebben maar een klein gaatje nodig om binnen te komen. Bruine ratten verplaatsen zich ook via (defecte) riolen, putjes en regenpijpen. Aan de uitwerpselen kun je zien of je last hebt van  ratten. Uitwerpselen van ratten zijn tot 2 cm lang en 0,5 cm dik zijn en je vind ze vaak in hoopjes aan elkaar geplakt. Op plekken waar ratten veel lopen, laten ze een vettige laag achter die buiksmeer wordt genoemd. Als je al overlast hebt van ratten is het meestal niet afdoende om de aantrekkingsbron zoals aangevreten dierenvoer te verwijderen. Misschien hebben ratten zich op jouw terrein of dat van je buren genesteld en veroorzaken ze ook overlast bij anderen. Daarom is het  beste een professionele plaagbestrijder in te schakelen. Informeer jezelf goed over plaatsing, wetgeving en gevaren van vallen en klemmen. Alleen erkende plaagdierbestrijders mogen ratten met gif doden. Dit is om te voorkomen dat ratten resistent voor gif worden, waardoor het steeds moeilijker wordt om ze te bestrijden. En om te voorkomen dat het gif in de bodem komt, en nuttige of beschermde dieren, zoals roofvogels, de dupe worden van het gif.

De bruine rat

De bruine rat is de meest voorkomende rat. Uiterlijk: Rug meestal grijsbruin, buik lichter, kleur variëteiten komen voor, ook albino’s Stevige bouw, vrij stompe snuit, oren zichtbaar, indien naar voren geklapt tot achter het oog dikke vrijwel kale staat, korter dan het lichaam( 17-23 cm) Volwassen 22-30 cm lang, gewicht maximaal 500 gram Pas geboren zijn ze 3 cm lang, kaal, doof en blind Ontwikkeling: wijfjes in de leeftijd van 3-18 maanden worden steeds bevrucht( maximaal 15 worpen ) Draagtijd: 21-23 dagen Nestgrootte 7-10 jongen. Zoogperiode: 4 weken Jongen zijn na 3 maanden geslachtsrijp. Ze worden ongeveer 2-3 jaar meestal maar 1 jaar Theoretisch zou het wijfje 15×8= 120 jongen groot brengen , afhankelijk van nestelgelegenheid en voedselaanbod treedt grote sterfte op onder de jonge ratten, soms 75% Richtlijn kan zijn dat het wijfje 40 jongen ter wereld brengt die ook weer aan de voortplanting gaan deelnemen.

Zwarte rat

De zwarte rat komt in bepaalde delen van het land voor. De zwarte rat is zeer slim. Uiterlijk: rug en buik blauwgrijs tot zwart: kleurvariëteiten komen voor. Slank, spitse , snuit, met grote kraalogen en grote oren ( komen over de ogen indien ze naar voren gevouwen zijn. Lange dunne staart, langer als het lichaam( 17-25 cm). Een volwassen zwarte rat is 13-23 cm lang en weegt ongeveer 150-250 gram Pasgeboren baby’s zijn kaal, blind en 3 cm lang Ontwikkeling: Vrouwtjes krijgen vanaf 3 maanden gemiddeld 6 worpen per jaar in de eerste 2 levensjaren. Draagtijd is 20-24 dagen en ze krijgen 6-10 jongen. Zoogperiode 3 weken. De jonge ratten zijn na 3 maanden geslachtsrijp. Vermoedelijke lijventijd van een zwarte rat is 4 jaar, maar meestal 2 jaar. Theoretisch zou een wijfje in twee jaar 2 x 6 x 8= 96 jongen ter wereld brengen, afhankelijk van nestelgelegenheid en voedselaanbod. Richtlijn is dat er ongeveer 30 jonge zwarte ratten overblijven die ook weer aan de voortplanting gaan deelnemen. Sporen: Uitwerpselen donker, krom, spoelvormig met spitse uiteinden, ca 1 cm lang en 2-3 mm dik Holen, uitgeknaagd in betimmeringen, hout Looppaden ‘wissels’ of veegsporen ontstaan doordat de ratten met steeds met vuile poten, staart en vacht( buiksmeer) langs dezelfde plaatsen komen Knaagsporen, vernieling van emballage, isolatiemateriaal